Onicoliza: Cauze, simptome și cum să o tratezi
Ce este Onicoliza?
Onicoliza este o afecțiune destul de răspândită, în care unghia se desprinde de pielea de sub aceasta și dă zonei afectate un aspect opac-albicios. Poate fi de cauză necunoscută sau poate apărea ca efect secundar unor traumatisme, boli ale pielii, infecții ale unghiei, tumori sau boli sistemice.
În următoarele rânduri vom prezenta câteva puncte cheie pentru înțelegerea acestei afecțiuni. La PodoCliniq ne angajăm să ajutăm în tratarea eficientă a onicolizei printr-o abordare non-invazivă, ce privește atât simtomul, cât și omul în întregul său.
Care sunt cauzele Onicolizei?
Onicoliza poate fi primară (de cauză necunoascută) sau secundară mai multor cauze. În tabelul de mai jos vom reda câteva exemple de cauze ale onicolizei:
Traumatisme:
- Purtarea de încălțăminte nepotrivită
- Traumatisme repetate în manichiură sau pedichiură
- Scufundare prelungită în apă
- Expunere chimică, inclusiv în manichiură sau pedichiură
- Implantarea de corpi străini
Boli ale pielii:
- Psoriasis
- Dermatită la mâini sau picioare
- Lichen planus
Infecții
- Dermatofiți: T. Rubrum, C. Albicans
- Scabie
Boli sistemice
- Endocrine, hipo- și hipertiroidism
- Infiltrative, amiloidoza, sarcodioza
- Maligne
- Porfirie
- Sindromul unghiilor galbene
Medicație:
- Antibiotice, tetraciclină, psoralen, retinoide orale, antiinflamatoare non-steroidiene
- Agenți chimioterapeutici, taxani
Simptomele Onicolizei
Printre simptomele onicolizei se numără:
- O protuberanță ușor ridicată între unghia sănătoasă și cea desprinsă.
- Culoarea alb-opacă sau alte nuanțe neobișnuite ale unghiei.
- Depresiuni cupuliforme sau aspect de unghie roasă.
- Cheaguri hemoragice sub unghie.
Onicoliza este, în general, nedureroasă, dar poate cauza disconfort și iritații în funcție de motivele care stau la baza apariției sale.
Oferim consult și plan de tratament complet GRATUIT, acordat de către unul din tehnicienii noștri specializați în podologie.
Care sunt complicațiile Onicolizei? Ce se întâmplă dacă nu mă tratez?
Prin desprinderea unghiei de patul unghial se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea fungilor (Pseudomonas Aeruginosa, Candida Albicans) și capătă un aspect galben-verzui sau albicios.
Dacă ne referim la onicoliza mâinilor, onicoliza poate fi deranjantă din punct de vedere estetic. Netratată la timp, aceasta se poate răspândi în rădăcina unghiei și crește riscul de exostoză și pierderea unghiei.
Onicoliza este contagioasă?
Depinde de cauza onicolizei. În cazul traumelor, reacțiilor chimice sau psoriazisului unghial, afecțiunea nu este contagioasă. Cu toate acestea, dacă este cauzată de o infecție fungică, ar putea fi contagioasă.
Cum diagnosticăm Onicoliza?
De cele mai multe ori onicoliza se recunoaște prin examinarea atentă a unghiilor. În cazul în care cauza este necunoscută, se recomandă
- examen micologic pentru identificarea unei eventuale micoze
- analize de sânge pentru bolile tiroidiene
Află dacă ai ciupercă la unghii. Examen micologic complet și plan de tratament la doar 99 RON.
Cum tratăm desprinderea unghiei la PodoCliniq
În tratarea onicolizei este extrem de important a se identifica cauza apariției acesteia.
Cea mai comună cauză a onicolizei picioarelor este purtarea de încălțăminte prea strâmtă, pantofi cu toc sau bocanci. Înțelegem că poate nu este posibil să nu mai purtați un anumit tip de încălțăminte din cauza job-ului, însă recomandăm alternative mai ergonomice sau evitarea încălțămintei inconfortabile în timpul liber.
Dacă este vorba de traumatisme din manichiură sau pedichiură, aveți grijă să alegeți tehncieni cu o pregătire riguroasă, care folosesc produse ce nu afectează unghia și pielea din jur.
Abordarea PodoCliniq în tratarea onicolizei se bazează pe ședințe lunare de curățare și igienizare a țesutului cheratinizat (țesutul mort) și recomandare de produse bazate pe compuși naturali din gama Kart. Nu recomandăm tratamente orale și nu folosim metode invazive în tratarea unghiilor.
Produse recomandate pentru acasă:
- Fingernail Liquid: Dezinfectează și dizolvă bătăturile subunghiale. Se aplică zilnic pe suprafața și sub unghii.
- Nail Cure: Activator antimicotic pentru creșterea și regenerarea unghiilor. Aplică dimineața și seara pe suprafața afectată.
- Active Nail Cream: Cremă activă pentru unghii.
- Zipornit: Hidratează aparatul unghial și ajută la lipirea unghiei
Deși produsele Kart Effective sunt ideale în tratarea onicolizei, igienizarea lunară este esențială. Consultați un specialist înainte de achiziționarea produselor!
Încheiem aici sperând că acest ghid v-a fost de ajutor și vă așteptăm cu drag la PodoCliniq pentru a vă redobândi sănătatea și frumusețea unghiilor!
Te confrunți cu o anumită problemă la unghii sau tălpi și nu știi ce să faci? Programează un APEL VIDEO cu unul din tehnicienii noștri specializați în podologie.
Surse:
- Ghid Kart Effective
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25512134/